InnoWood – Stájer tanulmányút

Az InnoWood ATHU059 projekt keretei között a PANFA Akkreditált Innovációs Klaszter szervezésében 2019. április 17-18-án faipari vállalkozások, kutatók és hallgatók tanulmányúton vettek részt.

A tanulmányút résztvevői bepillantást nyerhettek a stájer régió leginnovatívabb, legérdekesebb faipari vállalkozásainak, projektjeinek és kutatásainak kulisszái mögé.

Elsőként a HIZ / ECW – Fa Innovációs Centrumot tekintették meg. Itt a faipar robotizálásához kapcsolódó fejlesztésekről, kutatásokról nyerhettek első kézből információkat és gyűjthettek értékes tapasztalatokat a bemutatók során.

hiz-holz

A Stora Enso faipari óriás helyi üzemében a nyersanyag befogadásától, a készáruraktárig kísérhették végig a faanyagok útját a résztvevők. Ez remek bevezetőül szolgált a tanulmányút további programjához.

tanulmányút

Ebéd után a MESSNER Ges.m.b.H. cégnél tett látogatást a csapat, amelynél az alig néhány hónapja átadott új gyártó- és bemutatócsarnokot mutatták be. Az érdeklődés középpontjában a korszerű festőkomplexum állt.  A legmodernebb technológiák alkalmazásával innovatív utakat járnak az elsősorban a jachtok és hajók belsők terén.

tanulmányút

A következő napon a 100 éves múlttal és globális piaci kapcsolatokkal rendelkező Gaulhofer nyílászárógyártó vállalat látta vendégül a csapatot.  A vállalat a fa nyílászárók mellett fa- és alumínium, valamint műanyag ajtókat, ablakokat is készít változatos technológiák ötvözésével. Míg a faáruk esetén zömében kézi megmunkálás zajlik a gyártás, addig a többi anyagnál szinte teljesen automatizált a folyamat.

tanulmányút

A nap második megállója egy igazán különleges és innovatív vállalkozásnál volt. A ThreeSixty Media Solution startup a modern VR technológia lehetőségeit felhasználva támogató megoldásokat fejleszt. (Többek között faipari cégek számára.)

three_sixty_media_solutions

Az ebédet követően a Holzbauforschung GmbH-nál több faépítészeti kutatás- és kísérlet gyakorlati bemutatóját tekinthették meg a résztvevők. Különös figyelmet kaptak a CLT technológia nyújtotta lehetőségek. Ez utóbbi azért is hangsúlyos Graz és környékén, mivel Graz városa 10.000 ember lakhatását szolgáló, szinte kizárólag CLT technológiára épülő, több szintes faházakból álló negyed megvalósítását kezdte el néhány évvel ezelőtt.

holzbauforschung

A CLT emeletes és passzív házakból álló és folyamatosan bővülő Q7 építési- és projekt terület, valamint a városfejlesztés következő évtizedre vonatkozó ökologikus elképzelések ismertetésével zárult a tartalmas program.

A csapat több mint 30 tagja új és érdekes ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagodhatott a rövid két napban, és valamennyien sikeresnek és előre mutatónak értékelték a tanulmányutat.