InnoWood Zárókonferencia

2019. október 31-én véget ért a magyar fa- és bútoripar egyik legkülönlegesebb közösségépítő innovációs projektje az  INTERREG AT-HU 059, az Innowood osztrák-magyar projekt.

A projekt 2017 óta hallgatók százait vonta be egy egyedi innovációs folyamatba, melyben a fiatalok mellett, több tucat vállalkozó, egyetemi oktató is meghatározó szerepet kapott. A végeredmény: előremutató bútorprototípusok, díjazott faépítészeti innovációk, nemzetközi ismertség, új együttműködések, karrierpályák, üzletek.

Az Innowood 2017-es indulásakor a hagyományos innovációs eszköztárból merítve, egy megalapozó kutatással térképezte fel a lehetőségeket, adottságokat. A nemzetközi együttműködés révén a világpiaci trendekről is átfogó kép rajzolódott ki.

innowood

Az előkészítő munkálatokat tovább színesítették a tanulmányutak mindkét ország meghatározó cégeihez. A csúcspontot a 2018-as Salone del Mobili kiállítás jelentette. Megtekintésével kellő inspirációt és ismeretet szerezhettek a résztvevők, hogy ezt követően a 2018. májusában megrendezésre került bútoripari innovációs táborban egyedi és előremutató ötletekkel állhassanak elő.

Az öt napos innovációs tábor különleges alkotói légkörben valósult meg. A Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán, a Ligneumban dolgozták ki terveiket a diákok, akiket a bútoripar különböző szegmenseiből érkező mentorok segítettek folyamatosan. A tervezési, alkotási folyamatot támogató szakmai előadások is színesítették a programot. Kipróbálhatták magukat olyan szituációkban, amikor valódi vállalkozók előtt kellett, rövid idő alatt, eredményesen bemutatni elképzelésüket, és egyúttal megnyerni őket a további munkához. A táborban született ötletekből 11 prototípus jött létre.

2018. szeptemberében faépítészeti táborral folytatódott a projekt, melynek zárásakor az eredetileg tervezett három helyett, négy ötletet díjazott a zsűri.

A 2019-es évben az Innowoodon keresztül, ezek az újdonságok több nemzetközi- és hazai kiállításra is eljutottak, ahol kivétel nélkül pozitív visszajelzéseket kaptak. A tervezők a prototípusok bemutatásán túl, további értékes piaci információk gyűjtésére is felhasználhatták a több tízezres látogatottságú rendezvényeket.

Így vált kerek egésszé az az innovációs folyamat, ami bő két esztendővel ezelőtt vette kezdetét, és a vállalásokat és elképzeléseket messze túlteljesítve ez év októberében, valamennyi érintettet megelégedésére szolgálva zárulhatott le.

A projektpartnerek: Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter (vezető partner), a Holzcluster Steiermark, az FH Burgenland, az Institut für Innovations- und Trendforschung voltak.