Panfa Klasztertagjaink szerepe az EDUWOOD projektben – tanulmányút

Az INTERREG AT-HU Program “EduWood” projektjének keretében egynapos tanulmányút került megrendezésre. Meghívásra kerültek a partner iskolák, illetve a régió fa- és bútoripari oktatási intézményei. Ausztriából a HTL Mödling középiskola tanulói vettek részt a tanulmányúton. Magyar oldalról a Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Szakképző Iskola diákjai, illetve tanáraik vettek részt a programon.

A tanulmányút célja a határ két oldalán működő fa- és bútoripari szektor bemutatása, a diákság motiválása, illetve a jó gyakorlatok és innovációk megismertetése. A tanulmányúton résztvevő diákok és tanáraik számára a nap igen sűrű, de annál érdekesebb programot tartogatott.

Elsőként a F/List osztrák céget látogattuk meg az alsó-ausztriai Thomasbergben. A résztvevőket három csoportra osztották a diákok beszélt nyelve alapján, így két magyar nyelvű vezetés és egy német nyelvű vezetés indult. Előadás keretében röviden bemutatták a cég profilját, érdekes megrendeléseiket, illetve jövő perspektívát adtak a lehetséges munkalehetőségekkel a diákok számára. A bemutató után izgalommal kísértük végig egy-egy bútor készítésének folyamatát a tervezéstől a gyártásig. Az F/LIST GMBH több mint 700 alkalmazottal, globális szinten gyártja az üzleti és magánrepülőgépek, mega-jachtok és luxuslakások magas színvonalú belső tereit. A diákok beszámolója alapján a gyárlátogatás nagy hatással volt rájuk, hiszen ilyen fajta különleges faipari technológiákról, egyedi alapanyagokról, a megmunkálási módokról, a felületkezelésről, a munkaszervezésről a tankönyvek nem beszélnek. Alapvetően a cégnél látott technológia és géppark nagyban különbözik az szokványos alkalmazottaktól. Meglepődve figyeltük meg, milyen speciális célcsoport igényeit elégíti ki a vállalkozás. Szolgáltatásai a tervezéstől és fejlesztéstől kezdve az exkluzív belső terek tervezéséig és gyártásáig terjednek. A rövid látogatás alatt is feltűnő volt a termelés nagyfokú szervezettsége.

A tanulmányút keretében a résztvevőknek a Tercia Kópháza étteremben ebédeltek, melyet követően a magyar csapat az IKEA Hungary soproni gyárát láttogatta meg, az oszták diákok pedig a kópházi Sixsay üzemet nézték meg.

Sixay Furniture üzem az egyedi és kisszériás termékek gyártását és a termék tervezését ismertették az iskolából odalátogatóknak. Szikszai László őszintén mesélt pályafutásáról, miképp lett belőle designer és alapító tulajdonos. Az osztrák diákok szakmai szemmel nézték meg a designer termékeket. Érdeklődtek a disztribúció folyamatáról, illetve a külföldi vevők eléréséről. Az asztalos és technikus tanulók inspirációt gyűjthettek a vizsgaremek készítéséhez.

Az IKEA soproni gyáregységében a nagyszériás gyártás automatizálását ismerték meg a résztvevők. Itt a már korábban tanult gépeket tanulmányozhatták működés közben. A gyártóüzem 86400 négyzetméteren helyezkedik és ma körülbelül 600 munkatársat foglalkoztat. Jelenleg 80%-ban tömörfa és furnérozott laptermékeket gyártanak konyhákhoz az IKEA áruházakba világszerte egyedüli beszállítóiként, valamint asztalcsaládot nappalikba, tárolóbútorok frontjait nappalikba, gardróbokba.

A tanulmányút minden tekintetben nagyon hasznosnak bizonyult, és a tapasztalatokat összefoglalva elmondható, hogy a meglátogatott vállalatoknál új szakmai tudást szerezhettek és az egyedi kisszériás termékgyártástól elkezdve az automatizált nagyszériás gyártással is megismerkedtek egy napon. Mind a magyar, mind az osztrák oldalon sok új információval gazdagodtak a tanulók és a tanáraik is.

Az üzemlátogatások további eredménye, hogy a diákok más iskolák diákjaival találkoztak, ismerkedtek meg, beszélgettek a szakmáról és az iskolájukról. A jó hangulatot mélyítette a szakmai motiváció. Ritka alkalom a faipari szakoktatók számára, hogy hosszabb időt együtt tölthettek, lehetőség adódott arra is, hogy módszertani eszmecserét folytassunk.