InnoWood projektinformáció

Támogató program: INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program

Projekt címe: Kooperation von KMUs der Holz- und Möbelindustrie in der Grenzregion Österreich- Ungarn in den Bereichen Networking und Innovation / Az osztrák-magyar határtérség fa- és bútoripari kis- és közepes vállalkozóinak hálózati és innovációs együttműködése

Rövid cím: InnoWood

Projekt azonosító: ATHU59

Projekt időtartama: 30 hónap (2017.05. 01. – 2019.10. 31.)

Partnerlista:

  1. Effix-Marketing Kft. – Vezető Partner
  2. Holzcluster Steiermark GmbH – Projektpartner
  3. IITF Institut für Innovations- und Trendforschung – Projektpartner
  4. Fachhochschule Burgenland GmbH – Projektpartner
  5. Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamara – Stratégiai partner
  6. Pro Holz Steiermark – Stratégiai partner
  7. Waldverband Steiermark – Stratégiai partner
  8. Technische Universität Graz, Institut für Baubetrieb und Bauwirtschaft – Stratégiai partner

A projekt teljes költségvetése: € 989.282,65

Az Effix-Marketing Kft. projektrészének teljes költségvetése: € 470.741,64

Pénzügyi hozzájárulások: 85% ERFA finanszírozás, 10% automatikus nemzeti társfinanszírozás, 5% privát hozzájárulás

Projekt összefoglaló

A fa- és bútoripar az egyik legjelentősebb ágazat a Nyugat-Dunántúlon, Dél-Burgenlandban és Kelet- Steiermarkban. Utóbbi térség Európa egyik fejlesztési és innovációs központja. Az ágazat fejlődését a határ mindkét oldalán több gazdaságfejlesztési-, klaszter szervezet segíti, adottak a K+F+I kapacitások valamint a felsőoktatási háttér. E szervezetek között azonban a közös problémák határon átnyúló megoldására kevés kezdeményezés indult, ezért a rendelkezésre álló szakmai tudás eddig nem is hasznosulhatott határon átnyúlóan. Az ágazatban működő KKV-k új technológiák, innovációk alkalmazására kevésbé nyitottak, más cégekkel, szervezetekkel való együttműködési hajlandóságuk alacsony. A menedzsment szemlélet hiánya, a generációváltás nehézségei, a piaci ismeretek hiányosságai miatt az innovációs hajlandóság csekély, csak szórványosan fordulnak elő áttörő újdonságok. Ugyanakkor az új vásárlói igények és a makrokörnyezet változásai kikényszerítik az új nemzetközi piacokon, új termékekkel történő megjelenést. A határmentén jelen lévő tudás, alapanyagbázis lehetővé teszi az összefogást, és új, nemzetközi piacok közös elérését.

A projekt átfogó célja az AT-HU határtérségben a fa- és bútoripari KKV-k innováció alapú nemzetközi versenyképességének erősítése. A határon átnyúló operatív együttműködési lehetőségek feltárása, a piaci ismeretek bővítése, a tudástranszfer, az innovatív niche („piaci rés”) termékek fejlesztése, a piacra vitelt megalapozó értékesítési rendszer, az innovativitást ösztönző környezet mind a régió közös lehetőségeinek területe. A megvalósuló tevékenységeknél, a határon átnyúló hozzáadott többletérték az értékmérő.

Projekt aloldal: https://www.interreg-athu.eu/hu/innowood/

Multi-vendor online platform:  https://www.woodnetwork.eu

Innowood projektinformáció