HÍRLEVÉL 2019 OKTÓBER

Innowood projekt értékelés

2019. október 31-én véget ér a magyar fa- és bútoripar egyik legkülönlegesebb közösségépítő innovációs projektje, az  INTERREG AT-HU 059, az Innowood osztrák-magyar projekt.

A projekt 2017 közepi indulása óta hallgatók százait vonta be egy egyedi innovációs folyamatba, melyben a fiatalok mellett, több tucat vállalkozó, egyetemi oktató is meghatározó szerephez jutott. A végeredmény, díjazott faépítészeti innovációk, előremutató bútorprototípusok, nemzetközi ismertség, új együttműködések, karrierpályák, üzletek.

Az Innowood 2017-es indulásakor a hagyományos innovációs eszköztárból merítve, egy megalapozó kutatással térképezte fel a lehetőségeket, adottságokat. Már maga a lakossági primer kutatás is hiánypótló volt, mivel a legutolsó, hasonló nagyságú felmérés közel tíz évvel ezelőtt zajlott le a magyar oldalon. A nemzetközi együttműködés révén pedig a világpiaci trendekről is átfogó képet kaphattak az érintettek.

Az előkészítő munkálatokat tovább színesítették az érdekesebbnél, érdekesebb tanulmányutak, melyek során kellő inspirációt és ismeretet nyerhettek a résztvevők, hogy a 2018. májusában megrendezésre került bútoripari innovációs táborban egyedi és előremutató ötletek születhessenek.

Az öt napos Innovációs tábor igazán különleges légkörben valósult meg. Sopronban az egyetem Simonyi Károly Karán, a Ligneum központban dolgoztak napokon át a diákok, akiket a bútoripar különböző szegmenseiből érkező mentorok segítettek folyamatosan. A tervezési, alkotási folyamatot támogató szakmai előadások is színesítették a programot. Míg a tanulmányutakon és a műhelymunkákon barátságok, üzleti kapcsolatok szövődtek, addig ezek első kézzel fogható eredményei e tábor keretében mutatkoztak meg igazán. A szakmaiság mellett, az ötletek prezentálásához is új ismeretekkel gazdagodhattak a hallgatók. Kipróbálhatták magukat olyan szituációkban, amikor valódi vállalkozók előtt kellett, rövid idő alatt, eredményesen bemutatni elképzelésüket, és egyúttal megnyerni őket a további munkához. A tábor végére kialakult mezőnyből végül, egy szakértői zsűri választotta ki azt a hat művet, melyekből prototípus jöhetett létre.

A projektpartnerek az első tábor tapasztalatait áttekintve, tovább finomították az „innovációs tábor modellt”, mely így a soron következő 2018. szeptemberi faépítészetet érintő innovációs munkához még gördülékenyebb és hatékonyabb alapot, keretet szolgáltatott.

A 2019-es évben az Innowoodon keresztül, ezek az újdonságok több nemzetközi- és hazai kiállításra is eljutottak, ahol kivétel nélkül pozitív visszajelzéseket kaptak, és nagyfokú érdeklődés övezte a projekt standját. A prototípusok bemutatásán kívül, a projekt további értékes információk gyűjtésére is felhasználta a több tízezres látogatottságú rendezvényeket. A bútorokról nyert fogyasztói- és szakmai visszajelzések az ötletek piacosításához, és későbbi értékesítésének gördülékenyebbé tételéhez jelentenek nagy segítséget a termékeket gyártó, illetve bútoripari innovációban érdekelt vállalkozások számára.

Ezzel vált kerek egésszé az az innovációs folyamat, ami bő két esztendővel ezelőtt vette kezdetét, és a vállalásokat és elképzeléseket messze túlteljesítve ez év októberében, valamennyi érintettet megelégedésére szolgálva zárulhat le.