HÍRLEVÉL 2019. JANUÁR

A 2018-as évben számtalan workshop és egyeztetés zajlott az Innowood projekt keretében. Több kutatás, tanulmány készült a potenciális technológiai lehetőségekről, fogyasztói trendekről.

A projekt igyekezett kihasználni határtérségi voltát is, törekedve az osztrák és magyar vállalkozók, oktatási intézmények, diákok közötti kapcsolatépítésre is. Február végétől hat rendezvényen személyesen is ütköztethették az érintettek véleményeiket, és észrevételeikkel formálhatták a májusban megvalósult Innovációs tábor résztvevői számára kijelölt fejlesztési irányokat, „niche” szegmenseket. Az eredményekből fejlesztési irányokat definiálni egyetlen workshop alatt természetesen nem lehet, ezért április elejétől további hat összejövetelen fejthették ki véleményüket a résztvevő hallgatók, oktatók, vállalkozók erre vonatkozóan.

Ezeknek célja volt, hogy a megjelentek együtt definiálják a megoldandó bútoripari és faépítészeti problémákat, a korábbi workshopok eredményeit az Innovációs tábor leendő mentoráltjai és mentorai egyaránt megismerjék. A fejlesztendő termékekhez kapcsolódóan olyan kérdésköröket vizsgáltak, mint milyen problémára jelent megoldást adott bútoripari ötlet, továbbá funkcionalitás, design, vízió.

A május elején, illetve szeptember végén megrendezett, 5 napos „Innovációs Camp”-en a gondos előkészítés eredményeként több tucat ötletet vázoltak fel a mentorok támogatásával a hallgatók, amelyek közül 6 termékötletből prototípus is készült.

A 2018-as év során szervezett tanulmányutak:

  • 2018 március Egynapos tanulmányút – Sopron-Thomasberg (IKEA, F-List)
  • 2018 április: Tanulmányút Finnországban, a Woodpolis faipari klaszter tevékenységének megismerésére
  • 2018 április: Milánói tanulmányút – CATAS minőségtanúsító intézményének megtekintése, részvétel a világ egyik legjelentősebb faipai vásárán, a Salone Del Mobile-n, betekintés az érdekességeket felvonultató Fourisalone izgalmas bemutatótermeibe
  • 2018 június: Felső ausztriai tanulmányút – bepillantás a felső-ausztriai régió leginnovatívabb, legérdekesebb faipari vállalkozásainak kulisszái mögé: Speedmaster GmbH, Altholz, SFK Tischler, Obermayr Holzkonstruktionen GmbH, Schachermayer GmbH, Roomle GmbH, MHC – felső-ausztriai Bútor- és Faépítészeti Klaszter, Steininger Designers GmbH, PANEUM – Wunderkammer des Brote