Tanulmányút Kolozsváron

Az érdeklődő vállalkozások, szervezetek képviselőivel Kolozsváron szereztünk tapasztalatokat június 12-15-én. Határon túli partnereink, az Enterprise Europe Network és a Transylvanian Bútorklaszter egy ígéretes üzleti kapcsolatokat építő szakmai tanulmányutat szervezett számunkra. Az utazás hazai szervezője a ZMVA Enterprise Europe Network irodája Zalaegerszegről és a PANFA Klaszter szervezete Sopronból.

A kolozsvári tanulmányút résztvevői
Vendégek és vendéglátóik

Hétfőn üzletember-találkozón vettünk részt, majd bemutatkozott a Kolozsváron tartózkodó dél-koreai vállalkozói delegáció.
Az Open Innovation 2.0 konferenciát másnap délelőtt Kolozsvár polgármestere nyitotta meg. Kolozsvár egy kimagasló ütemben fejlődő város, amelynek köszönhetően folyamatosan nő a lakóinak száma. 20 egyetemén közel százezer diák tanul, és a legjobb úton halad ahhoz, hogy a térség innovációs központja legyen. Az innovációkat bemutató konferenciát immár hagyományosan rendezik itt évente, amelyhez a tematika túlnyomó részét az idetelepült innovatív cégek adják.

Perpetuum Impex SRL faipari vállalkozás
Látogatás a Perpetuum Impex Srl-nél

Az előadások után szakmai programokon tekinthettük meg a gyakorlatot. Meglátogattuk az SC AX Perpetuum Impex SRL faipari vállalkozást, majd a Napochim Srl műanyagipari vállalat EU-s támogatásból újonnan épült és modern gépekkel berendezett gyárát.

Napochim Srl.
Napochim Srl

Este vendéglátóink képviselői közös vacsorára invitáltak bennünket, amelyen néhány romániai klasztertaggal is volt alkalmunk tapasztalatot cserélni.
Szerdán kutatólaboratóriumban kezdtük a napot (The National Institute for Research and Development of Isotopic and Molecular Technologies), ahol egy rövid ismerkedést követően a laboratóriumokat is megnézhettük, majd az Agráregyetemre mentünk (The University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine).

National Institute for Research and Development of Isotopic and Molecular Technologies
Ismerkedés az izotóp kutatóval

A vadonatúj, EU-s támogatásból épült modern épületben 7 fős delegáció fogadta csapatunkat: az Erdészeti Kar vezetője és oktatói. Nagyon nyitottak és barátságosak voltak, a jövőben szívesen együttműködnének magyarországi felsőoktatási intézményekkel. Reméljük, hogy ennek a történetnek lesz még folytatása.

University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine
Megbeszélés az egyetemen

A hátralévő késő délutánt és a hazautazásunk előtti délelőttöt turisztikai programokkal töltöttük meg. Meglátogattuk Torockót, a világörökség státuszt elnyert tordai sóbányát, majd tettünk egy sétát a tordai hasadékban.
Minden cégnél és intézménynél nagy szeretettel és várakozással fogadtak bennünket, komoly reményeink vannak arra, hogy üzleti kapcsolatok is szövődnek a jövőben.