Négynapos tanulmányút Észak-Olaszországba

Projectlogo Interreg AT-HU_InnoWood_rgb

A PANFA AIK klaszter az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program “InnoWood” projektjének keretében négynapos tanulmányutat szervez Észak-Olaszországba.
A tanulmányút célja elméleti és gyakorlati tapasztalatok szerzése, tudástranszfer Európa egyik vezető fa- és bútoripari régiójából, valamint a legnevesebb nemzetközi bútoripari kiállítás, a Salone del Mobile megtekintése Milánóban. A tanulmányúton egyaránt résztvesznek magyar és osztrák fa- és bútoripari vállalkozók. A magyar oldalról összesen 20 hazai bútoripari szereplőnek, oktatónak tudunk részvételi lehetőséget biztosítani, a jelentkezéseket érkezési sorrendben vesszük figyelembe.

Időpont: 2018.04.18-21. (szerda – szombat)

Az alábbi szolgáltatásokat a projekt biztosítja:
• utazás autóbusszal
• 3 éjszaka szállás 3-4 csillagos szállodában
• félpanziós ellátás
• belépő a Salone del Mobile kiállításra

A tanulmányút tervezett programja

1. nap Utazás Olaszországba Sopronból Graz érintésével, ahol az osztrák résztvevőket felvesszük
kb. 13:00 San Giovanni al Natisone
Látogatás a CATAS és a Mobilificio Sangiacomo cégeknél (információ lentebb)
Továbbutazás Brescia-ba, ahol a lehetőségek szerint mindhárom éjszaka megszállunk
2. nap Utazás Milánóba (busszal vagy vonattal) csoportosan vagy egyénileg
A „Salone del Mobile.Milano” megtekintése
3. nap Utazás Milánóba (busszal vagy vonattal) csoportosan vagy egyénileg
„Salone del Mobile.Milano” és/vagy „Fuorisalone” (információ lentebb) Ventura Projects
4. nap Visszautazás Sopronba Graz érintésével, megállóval Padovaban

Kérjük, jelezze részvételi szándékát az innowood@panfa.hu email címen.

További információk: Szőke Ágnesnél a 20 540 7016-os telefonszámon.

A Milánói Bútoripari Vásár – Salone del Mobile – idén 57. alkalommal nyitja meg kapuit a design rajongói előtt. Több mint 300.000 látogatót várnak az egyhetes programra, ahol 2.000 kiállító több mint 200.000 négyzetméteren mutatja be termékeit. Jövőbe mutató design, minőség, technológia, rugalmasság és fenntarthatóság… www.salonemilano.it

A Mobilificio Sangiacomo Pasiano de Pordenone-ban elsősorban modern moduláris bútorok gyártására specializálódott, amelyeknek előállítását gondos kutatás előzi meg. A bútorok funkcionalitása és esztétikája fontos kritérium, amelyhez a megfelelő anyagokat válogatják ki a legelőnyösebb ár/érték viszony elérése érdekében. 200 alkalmazott állítja elő közel 50.000m2-en a nappali és hálószobai bútorrendszereket.
http://www.msg.it/en/
A CATAS labotratórium olasz és európai viszonylatban a legnagyobb fa és a bútoripari intézet. Ez egy olyan kutatóközpont, amelyet egy magasan képzett és szakosodott munkacsoport támogat, amely mintegy 50 alkalmazott képességeire számíthat, beleértve a kémiai, fizikai, mérnöki és matematikai végzettségűeket is.
Az öt szervezeti egység (anyagok, felületek, késztermékek, vegyi-biológiai és tűzoltóanyagok) kiterjedt vizsgálati és kutatási területet fed le, amelyekent mind anyagon, mind késztermékeken végeznek. Minden egyes anyag és termék tekintetében a CATAS képes bizonyítani az ügyfél által létrehozott specifikációk tényleges betartását, valamint a törvények vagy előírások követelményeinek való megfelelést a termékek teljesítményének, biztonságának és tartósságának ellenőrzésével.
Néhány éve már működik egy műhely a mechanikai tesztek virtuális szimulációinak elvégzésére. Ily módon a termék biztonsága és teljesítménye a megvalósítás előtt értékelhető, a számítógépen végrehajtott modellezés és szimulációk révén, valamint a speciális dedikált szoftverek használatával.
Ezek a rendszerek azt is lehetővé teszik, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a késztermék a tervezés és kivietelzés végén meg fog felelni az előírásoknak és a piac i követelményeknek.

Minden tesztet az európai (EN), a nemzetközi (ISO) és a nemzeti (UNI, DIN, BS, NF, ASTM, ANSI stb.) szabványok szerint végzik. Ehhez hozzá kell adni a vevõ által kért specifikációk szerint készülteket.

A CATAS laboratórium által végzett tevékenységek főként a fa bútorok anyagainak és termékeinek vizsgálatára vonatkoznak; konkrétan:
• a bútorok és alkatrészek ellenállásának, tartósságának és biztonságának vizsgálata;
• a belső ajtók ellenállásának és időtartamának vizsgálata;
• a napellenzők ellenállásának, időtartamának és biztonságának vizsgálata;
• a csomagolás ellenállásának vizsgálata;
• a játszótéri berendezések megfelelőségének értékelése;
• az irodai munkahelyi székek ergonómiai értékelése;
• fizikai-mechanikai vizsgálatok az anyagokon (fa, panelek, műanyagok, kompozitok …);
• kémiai elemzés az anyagokon (ragasztók, festékek, műanyagok);
• formaldehid kibocsátás és illékony anyagok vizsgálata nyersanyagokból és késztermékekből;
• tűzreakciós tesztek;
• a faanyag biocid kezelések hatékonyságának vizsgálata;
• azon fafajok azonosítása, amelyekkel egy műtárgy készült.
https://catas.com/en-GB/page/who-we-are

Fuorisalone
Milánó minden évben áprilisban egy nemzetközi esemény színterévé válik: a Fuorisalone és a Salone del Mobile együtt jelentik a Milan Design Hetet. A Milánó különböző területein kerül megrendezésre ugyanazokon a napokon, amikor a Milánói Bútorkiállítás folyik (annak helyszíne Rho Fiera). A Fuorisalone nem vásárrendezvény, nincs központi szervezője és nem igazgatja valamilyen intézmény. Spontán jött létre a 80-as években a bútor- és ipari tervezők kívánságára. Jelenleg már az autóiparra, a technológiára,a telekommunikációra, a művészetekre, a divatra és a gasztronómiára is kiterjed. A kiállítók maguk szervezik meg a helyszínt és a programot, amin bemutatják a terméküket. Egy film a 2014-es fuorisalone-ról: http://www.milanodesigncapital.com/en/ .
Ventura Projects
A húsz év tapasztalattal rendelkező szervezet idén első alkalommal rendez a Salone del Mobile-hoz kapcsolódóan kiállításokat Ventura Centrale néven a Milánói Központi Pályaudvar alatti raktárakban.
Vezetett túrán ismerkedhetünk meg a kiállítókkal és termékeikkel.
http://www.venturaprojects.com/ventura-centrale-2018