InnoWood tanulmányút Felső-Ausztriába

Az InnoWood ATHU059 projekt keretei között a PANFA Akkreditált Innovációs Klaszter 2018. június 21-22-én tanulmányúton vett részt más nyugat-dunántúli és osztrák fa- és bútoripari vállalkozókkal együtt. A tanulmányút résztvevői bepillantást nyerhettek a felső-ausztriai régió leginnovatívabb, legérdekesebb faipari vállalkozásainak kulisszái mögé.

Elsőként a Speedmaster GmbH (Ried im Traunkreis) üzemét tekintették meg, amely mára a legmodernebb bútoralkatrész-gyártók egyike. Több mint 15000 asztalost, bútoripari vállalkozást látnak el rekordidő alatt automatizált rendszerüknek köszönhetően. Korpuszokat, frontokat, bútorlapokat, tolóajtókat, munkapultokat, fiókokat gyártanak.

Fotó: Tóth Norbert

Schlierbach-ban az Altholz-nál a régi, használt faanyagok újrafelhasználásának, felületkezelésének, szakszerű feldolgozásának módját mutatták be. Az így előkészített faanyag magas minőségű, ökológiailag értékes, értékálló és tartós.

Fotó: Tóth Norbert

Ebéd után az SFK Tischler (Kirchham bei Vorchdorf) cégnél tett látogatást a csapat, amely 4 fős hagyományos asztalosműhelyből nőtte ki magát a jövőt meghatározó alapanyagok feldolgozásának előfutárává. A legmodernebb technológiák alkalmazásával innovatív utakat járnak a termékfejlesztés és sorozatgyártás terén.

Fotó: Tóth Norbert

A következő állomás az Obermayr Holzkonstruktionen GmbH (Schwanenstadt) volt. A cég víziója a fával körülölelt természetes élet és munkakörnyezet. Teljeskörő szolgáltatást nyújtanak a faépítészet területén a tanácsadástól, statikai számításokon át a kivitelezésig.

Másnap Linzben, a Schachermayer GmbH üzemében kezdődött a program, amely Ausztria egyik legsikeresebb családi vállalkozása. Széles termékválasztékuk több mint 150.000 terméket foglal magába. Gyors ügyintézésük Európa egyik leggyorsabb és legmodernebb logisztikájára épül.

Szintén Linzben látogatást tettek a résztvevők a Roomle GmbH-nál. A cég 3D digitális bútortervező platformot működtet, Augmented Reality és Virtual Reality, high-resolution image rendering támogatással. Az első felhőalapú felület, ami lehetővé teszi a tervezésalapú interaktív bútorbeszerzést mind a kiskereskedők, mind a végfelhasználók számára.

Ezután az MHC, a felső-ausztriai Bútor- és Faépítészeti Klaszter mutatkozott be.  A 246 tag 97%-a kis- és középvállalkozás. Innovatív ötletek megosztásával, piacra jutással, tudástranszferrel, támogatásokhoz való hozzáféréssel, közös projektekkel segítik tagjaikat.

St. Martinba indult a csoport, ahol elsőként a Strasser Steine természetes kő, kerámia és kvarckompozit munkapultjait, konyhaszigeteit, padlólapjait nézték meg. A cég a konyhapultok terén Ausztriában 70% részesedéssel piacvezető. Egyik innovációja a Leather Look – a kő bőrhatású felületkialakítása.

Fotó: Tóth Norbert

A Steininger Designers GmbH belsőépítészekből, építészekből és terméktervezőkből álló csapata bemutatta minimalista, de luxusbútorait, konyháit. Nemes faanyagot, természetes követ, eloxált alumíniumot és betont használnak fel.

A tanulmányút utolsó állomása a PANEUM – Wunderkammer des Brotes volt Astenben. A résztvevők megtekintették a kenyér köré szervezett kiállítást, amelyben a pék céhek, a gabonatermesztés, aratás, feldolgozás, a kenyérhez fűződő hiedelmek, rítusok és a tudás tárgyait gyűjtötték össze egy építészetileg is sokatmondó épületben.

Fotó: Tóth Norbert