INNOWOOD Faépítészeti Alkotótábor eredményei

INNOWOOD INNOVATION CAMP faépítészeti alkotótábor

Ígéretes eredményekkel zárult szeptember 21-én a PANFA Klaszter által a Soproni Egyetem Ligneum látogatóközpontjában szervezett INNOWOOD INNOVATION CAMP. A tábor öt napja alatt a Soproni Egyetem Simonyi Károly Kar, a Mödling Höhere Technische Lehranstalt és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, több mint 70-en alkottak, ötleteltek együtt.

INNOWOOD INNOVATION CAMP faépítészeti alkotótábor

A második alkalommal megrendezett alkotótábor a PANFA Klaszter, a Holzcluster Steiermark, az Insitut für Innovations- und Trendforschung – Graz és az FH Burgenland közös InnoWood projektjének része, mely az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország  Program “InnoWood” ATHU059 projektjének keretében valósult meg.

INNOWOOD INNOVATION CAMP faépítészeti alkotótábor

INNOWOOD INNOVATION CAMP faépítészeti alkotótábor

A tábor fókuszában a faépítészet állt. Az osztrák-magyar vállalkozókból, InnoWood projektpartnerekből, egyetemi tanárokból álló leendő zsűri november elején választja majd ki a győzteseket. A csapatok által készített plakátok október 12-14-én Budapesten a Hungexpón, az Otthonteremtési kiállítás és vásáron lesznek megtekinthetőek.

INNOWOOD INNOVATION CAMP faépítészeti alkotótábor

A résztvevő osztrák és magyar diákok a tábor lezárásaként népes hallgatóság előtt prezentálták projektjeiket és mutatták be makettjeiket. A májusi gyakorlathoz hasonlóan a 15 csapat tagjai is voksoltak a számukra legszimpatikusabb tervekre. A diákok szavazatai alapján első helyezett lett a Premium Home, Kovács Kremény Dóra, Máj Szabolcs, Szendi Dorina, Zayzon Priszcilla Csilla terve, egy konténerszerű ház, amely a mozdonyfordító forgózsámoly szerkezete alapján 90°-on kihajtható. A pendrive inspirálta, és a természet közelségének megélését célozza.

INNOWOOD INNOVATION CAMP faépítészeti alkotótábor

Második a The Steg, egy horgászok számára tervezett fedett stég, tárolóhellyel, sátorszerűen elfüggönyözhető pihenőhellyel. Moritz Büchler, Simon Flockert, Vass Orsolya tervezte.

Harmadik helyezést ért el a Bröd, Beretzky Sarolta, Csermely Virág, Rankl Dániel munkája, egy kenyértartó inspirálta szaunaház vagy kibővített kerti élettér. Tolóajtós, oldalai üvegből készülnek, rétegragasztott bordákkal merevített tartószerkezete rétegelt lemez burkolatot kap.

INNOWOOD INNOVATION CAMP faépítészeti alkotótábor

A további tervek is tartalmas elképzeléseket vonultatnak fel.

A Reading is Good projekt a sharing economy trendre épít. Könyvcsere programhoz terveztek egy kihúzható könyvtartó dobozzal ellátott padot és egy fesztiválokra is alkalmas olvasókört.

A Velit Piano az iskola előtti várakozás problémájára ad választ. A gyerekek egy kültéri zongora belsejébe ülhetnek be, míg szüleikre várnak, amelynek nyitott fedele árnyékot nyújt, színes billentyűi dallamokkal szórakoztatják a kicsiket.

INNOWOOD INNOVATION CAMP faépítészeti alkotótábor

Az Over the Top a 10 emeletes panelházak tetejére szánt, a konténerlakások inspirálta faszerkezetes moduláris lakásrendszer, amely megfizethető megoldást jelenthet a Sopront sújtó belső migráció problémájára. Közösségi tereket és a fagerendák közé helyezhető előregyártott lakáspaneleket tartalmaz.

Az Extend egy bővíthető nyaralóház, melynek lakótere két oldalon kitolható falakkal tervezett. Hajlított gerenda tartóelemekkel, lábakra emelt faszerkezetes ház, lamellarendszere eltolható.

A Unique Organic hordozható, közösségteremtő fesztiválbútor, amely függőágyakkal, párnákkal biztosítja a fesztiválok látogatóinak kényelmét, és különböző mintázatokban összeépíthető.

A Convivium a Páneurópai Piknik helyszínére, a 30. évfordulóra, a határvonalra tervezett, hídszerű pihenőház, játékos és informatív elemekkel.

A GeoBox egy leemelhető zöldtetővel ellátott terasz, családi házhoz csatlakoztatható, vagy akár hétvégi telken önmagában alkalmas piknikhely. Teteje napelemekkel is bővíthető, sínrendszeren mozgatható ülőrésze  árnyékba vagy a napra húzható.

A High5 7 eleme egy teljes kört ad ki, de változatos mintázatban elhelyezhetőek. Különböző színű és magasságú pihenőhelyei tárolóhelyként is funkcionálhatnak.

A Garden Box kerti pihenőház fala teljes hosszában kinyitható, könnyen összerakható, többféle terasz modullal, infravörös fűtéssel, mozgatható bárpulttal.

A Flower Tower a kilátótornyok egyhangúságát kívánja megtörni. Az organikus stílusú kilátó tetejét nyitható-zárható fakeretes virágszirmok díszítik.

A prezentációkat megtekintő szakemberek, vállalkozók gratuláltak a hallgatóknak a táborban nyújtott teljesítményükért, kiemelték, hogy nagy potenciált látnak az elkészült tervekben.

INNOWOOD INNOVATION CAMP faépítészeti alkotótábor