Innovatív ötletek kibontakozása az InnoWood Innovation Camp első két napján

Előző cikkünkben hírül adtuk az INNOWOOD INNOVATION CAMP öt napos innovációs bútortervező alkotótábor kapuinak megnyitását. A résztvevő hallgatók és mentoraik gőzerővel vetették magukat a közös munkába. Lássuk, mi történt a tábor első két napja folyamán.

 

A megnyitó gondolatok után a résztvevők 3-4 fős csapatokat alkottak, és az IITF (Institut für Innovations- und Trendforschung, Graz) trendkártyáit tanulmányozták. 52 darabos kártyacsomagok segítségével inspirálódhattak innovatív bútorterveik megalkotásához, az életünket és változó elvárásainkon keresztül az ipart is meghatározó trendek alapján.

 

Brainstorming után a csapatok ötletíró lapjukra vázolták termékötleteiket, átgondolták azok előnyeit, esetlegesen felmerülő nehézségeit. Az első skicceket a neves design specialisták, műszaki mentorok – Dr. Zalavári József, Dr. Lenkei Balázs, Szikszai László, Dr. Antal Mária Réka, Tari Attila, Balogh Péter, Sztojka László, Dr. Dénes Levente, Dr. Elek László, Dr. Horváth Péter György – segítségével értékelték, a szárnyaló fantázia termékeit leredukálták, és kijelölték az irányokat, a tervezési folyamat fókuszát.

A második napon közgazdász hallgatók segítették a csapatok munkáját projektjük business modelljének felállításában. A design ötletek tervezését kiterjesztették a kulcsfontosságú erőforrások, lehetséges partnerek, vevőkapcsolatok, célpiac meghatározására. Egyszerűsített üzleti modelleket hoztak létre, a tervezés kezdeti fázisa miatt a költségstruktúra, bevételi terv csak az alkotótábor későbbi időszakában kerülhet terítékre.

InnoWood Innovation Camp

A munka a tervek továbbgondolásával folytatódott, a résztvevők belemerültek a tervezés folyamatába. Dr. Lenkei Balázs, Ferenczy-díjas designer szavai a belső késztetés fontosságáról, a tervező felelősségéről és lehetőségeiről, a designer számára elérhető magas szintekről győzte meg a hallgatóságot. Kiemelte, hogy a tervezés során legfontosabb, hogy legyen valamilyen víziónk. Nem feltétlenül lesz ugyanolyan a végeredmény, de vízió nélkül nem érdemes hozzálátni.

 

Belekukkantottunk, a csapatok éppen milyen projekteken dolgoznak, mit mesélnek róluk. Németh Hajnalka Anna és Csíkszentmihályi Ányos, a Soproni Egyetem hallgatói egy hintaszék és bölcső kombinációját álmodták meg, amelyben a szülő könnyedén ringathatja gyermekét. A bútor szétválasztható, ha a gyermek kinövi a bölcsőt, és más funkciót kaphat. Így a bölcsőtől a randevún át a szülői, nagyszülői szerepig végigkíséri az ember életét.

 

Németh Eszter, Mihály Flóra és Boós Veronika, a Soproni Egyetem Ipari és Formatervező szakos hallgatói a home office térhódításában találtak megoldandó feladatot. Egy szigetelő paravánt terveztek, amellyel zajmentesen leválaszthatjuk az otthoni munkakörnyezetünket. Zajszigetelő anyagok felhasználásával, a színházi függönyhöz hasonlatos technikával készül a paraván, melynek forgatható elemeivel elhatárolhatjuk magunkat, de igény szerint nyithatunk a külvilág felé. A fa és szövet anyagkombináció mintázatát lézeres technikával a vevő személyre is szabhatja.

InnoWood Innovation Camp

Beretzky Sarolta ITF hallgató és Dancs Márton faipari mérnök hallgató egy rétegelt lemezből készülő gyerekbútor vázlatát mutatta meg, amelynek kerek asztallapjába lézerrel vágott pillangót, virágot, egyéb formákat beilleszthetnek a gyerekek. A továbbiakban társasjátékkal, kirakóssal is bővíthető lesz. A natúr bútor nem igényel rögzítőket, fakötéseket.

Katerina Molchanova és Maja Szabo, a TU Wien építész hallgatói, valamint Gresó Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója három alapötlettel indítottak, egy egész szobát összefogó bútorrendszer, egy zöld növényes balkonbútor és egy individualizálható, betűkből összeépíthető bútorcsalád gondolatával. A részletes kidolgozáshoz egy további ötletet választottak, amelyet a kollégiumi szobák helyszűke ihletett. Egy multifunkcionális boxot terveztek, amely igény szerint átalakítható székké, felnyitható kisasztallá, beleintegrálható hűtő, telefontöltő. A legfontosabb, hogy összeépíthető és könnyen mozgatható.

InnoWood Innovation Camp

Kopacz Emőke Gyöngyvér, Kiss Anita Mária, Lelkes Dénes és Marada Tibor (SOE) „élvezeti bútort” rajzoltak szabadidő eltöltéséhez a gasztronómia vonalán. A bútorban pohártartó, a borkínálás eszközei és a borhoz kóstoltatható ételek, fondü, magvak, falatkák tárolásához, kínálásához alkalmas elgondolások kapnak helyet.

InnoWood Innovation Camp

Csicsics Gergő és Surányi Vanessza, az Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatói az otthoni összeszerelést szeretnék élményszintre emelni. Ezt kötelekkel oldják meg elsősorban egyszerűsített formavilágú ülő-, tároló- és gyermekbútoraiknál. Fontosnak tartják a környezettudatosságot, ezért a tervezés során törekednek arra is, hogy a lehető legkisebb veszteség keletkezzen a terítékben.

InnoWood Innovation Camp

Márkus László Csaba (SOE ITF), Rita Schaul (FH Johanneum, Graz) és Keszei László (FH Burgenland) egy gyémánt mintás fesztiválbútort vázoltak, amely fa vázból, fém kötésekből épül fel. Sorolható, variálható, okos eszközöket is tartalmaz. Fontosnak tartják a rakásolhatóságot és egy beépíthető szellőzőrendszeren gondolkodnak.

InnoWood Innovation Camp

László Dalma Anna, Rankl Dániel Ferenc, Sütheő Áron, a Soproni Egyetem hallgatói otthoni igények kiszolgálására tervezett testre szabható, moduláris elemekkel variálható bútorcsaládot. A bútor tetejére különböző elemek, óra, töltő, stb. csatlakoztatható, vagy le is lapolható. Az áramellátás megoldásán dolgoznak.

InnoWood Innovation Camp

Koncz Ramóna, Paróczi Ádám, Nagy Vivien és Goda György (SOE) fesztiválokhoz, rendezvényekhez alkalmas épített stand elemein dolgoznak. A fából készülő, összecsukható pad lába önmagába visszahajtható, így könnyen szállítható. Raklapból terveztek gyorsan telepíthető dobozt, amely a padnak is egyben háttámlája. Igyekeznek minél több lehetőséget számításba venni, majd azokat összegyúrni később egy projektté.

InnoWood Innovation Camp

Horák Debóra, Csák Vince és Kéri Dávid (SOE) íves piknik széket terveztek több változatban. Fő vezérelveik voltak, hogy kis helyen elférjen, könnyen szállítható legyen, az autótól a helyszínre is könnyen vihető, összecsukható legyen. A szék lába alacsony, „talajközeli” élményt ad, mégsem a fűben ülünk. További előnye, hogy lehet benne tárolni a piknikhez szükséges egyéb dolgokat, ételt, italt, játékokat. A kezdeti ötleteik között gyermekjátékok, dohányzóasztallá összecsukható, nappaliba való masszívabb fotel is szerepelt.

InnoWood Innovation Camp

Az egész napos megfeszített munka után a résztvevők esténként csapatépítő programokon töltekezhetnek fel. A harmadik naptól találkoznak a bútoripari cégek képviselőivel, és lehetőségük nyílik a gyakorlatban megméretni ötleteiket.