Hírlevél 2018. október

Faépítészeti innovációs workshop sorozat

Szeptemberben is folytatódott a faépítészeti innovációs workshop sorozat. A második workshopra 2018. szeptember 6-án Mödlingben került sor, míg a harmadik workshop helyszíne Weiz volt, 2018. szeptember 11-én.

A workshopokon résztvevő osztrák és magyar diákok munkáját egyetemi oktatók és vállalkozók segítették a határ mindkét oldaláról. A workshopokon a résztvevők együtt definiálták a megoldandó faépítészeti problémákat, amelyekre válaszul a szeptemberi alkotótáborban elkészültek a faépítészeti tervek. Műszaki dokumentáció a mentorok és vállalati szakértők által kiválasztott 3 darab faépítészeti termékről készül.

 

Faépítészeti osztrák-magyar alkotótábor

A nagy sikerű májusi bútortervező alkotótábor után szeptember 17-21. között újabb ötletelésre, megmérettetésre hívta a PANFA Klaszter az ipari formatervezés, terméktervezés, faépítészet iránt érdeklődő hallgatókat, melynek fókuszában most a faépítészet állt. Az INNOWOOD INNOVATION CAMP öt napja alatt a Soproni Egyetem Ligneum látogatóközpontjában a résztvevő osztrák és magyar diákok munkáját egyetemi oktatók, formatervezők és neves vállalkozók segítették.

A tábor a PANFA Klaszter, a Holzcluster Steiermark, az Insitut für Innovations- und Trendforschung – Graz és az FH Burgenland közös InnoWood projektjének része, mely az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország  Program “InnoWood” ATHU059 projektjének keretében valósult meg.

A tábor minden napján közel 60 résztvevő osztotta meg gondolatait, 15 vegyes csoportban folyt az alkotómunka. A tervezési folyamatot magyar, német és angol nyelvű előadások serkentették tervezésmódszertan, üzleti modell, faépítészet, közterületi design, ökodesign, zöldépítészet témákban.

A csapatok a kedd délután tartott köztes prezentáción mutatták be alapötleteiket, amelynek során iránymutatást kaptak a mentoroktól, tanároktól, diáktársaiktól, merre érdemes továbbfejleszteni projektjüket. A májusi alkotótáborhoz képest újdonság, hogy minden csapat fix mentort kapott, így koncentráltabban folyhatott a munka.

A résztvevő osztrák és magyar diákok a tábor lezárásaként népes hallgatóság előtt pénteken prezentálták projektjeiket és mutatták be makettjeiket. A csapatok által készített plakátok október 12-14-én Budapesten a Hungexpón, az Otthonteremtési kiállítás és vásáron lesznek megtekinthetőek.

Hírlevél Október