Hírlevél 2018. augusztus

Faépítészeti világrekord Bécsben

A fa mindig is a legkedveltebb természetes anyagok közé tartozott. Bécs vezetősége a világ legmagasabb faházát kívánja megépíteni a Seestadt Aspernben. A HoHo Wien torony 24 emeletes és 84 méteres magasságával a fenntartható építkezés ikonja lesz. A multifunkcionális épületben étterem, hotel, apartmanok, irodák, valamint wellness- és egészségügyi részlegek is helyet kapnak. Becslések szerint a beruházás költsége 65 millió euró lesz. Ez az újdonságnak számító fa-hibrid- építési módszer az épület vasbeton szerkezetére, mint központi tengelyre épül, ezáltal, megerősíti a fa tartószerkezetét.A földszint fölötti szinteken a faanyag felhasználási aránya eléri a 75 százalékot. A kiváló minőségű, könnyű, de nagy szilárdságú faanyag biztosítása sem jelent gondot, mivel a fautánpótlás mértéke meghaladja a felhasznált fa mennyiséget. Gazdaságossági szempontból viszont lényegesen kevesebb energiát igényel, mint a beton.

 

InnoLignum erdészeti és faipari szakkiállítás és vásár

Tizedik alkalommal nyílik meg az Inno Lignum erdészeti és faipari szakkiállítás és vásár szeptember 13-15 között a soproni Novomatic Arénában, ahol négyezer négyzetméteren több mint hatvan kiállító mutatja be a szakma újdonságait. A májusi bútoripari innovációs alkotótábor legjobb ötleteiből készült prototípusokat, illetve plakátokat is megtekinthetik a látogatók az InnoLignum ideje alatt.

 

InnoWood projekt keretében ötnapos Innovációs camp

A PANFA AIK klaszter az InnoWood ATHU059 projektjének keretében ötnapos Faépítészeti innovációs alkotótábort szervez 2018. szeptember 17-21 között. A programon résztvevő osztrák és magyar diákok munkáját egyetemi oktatók és neves vállalkozók segítik. Műszaki dokumentáció a mentorok és vállalati szakértők által kiválasztott 3 darab faépítészeti termékről készül.

Hírlevél Augusztus