Stájer tanulmányút

Projectlogo Interreg AT-HU_InnoWood_rgb

A PANFA AIK klaszter a tavalyi évben elnyert Európai Uniós pályázat INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program “InnoWood” projektjének keretében egynapos tanulmányutat szervezett Ausztriába, Stájerországba.
A tanulmányút célja a határ két oldalán működő fa- és bútoripari szektor KKV-i közötti üzleti bizalom megalapozása, valamint a KKV-k kutatás és fejlesztés terén szerzett tudás- és tapasztalatcseréje, jó gyakorlatok és innovációk megismerése.
Az osztrák projektpartner, a Holzcluster Steiermark állította össze magyarországi vállalkozók számára a nap igen sűrű, de annál érdekesebb programját.

KAPO

Elsőként a KAPO Möbelwerkstätte GmbH Neue Wiener Werkstätte bútoripari cége bútorkészítő üzemét látogattuk meg. Rövid bemutatkozás és a cég imázsfilmjének megtekintése után végigkísértük egy-egy bútor készítésének folyamatát. A cég egyedi bútorokat készít megrendelésre. Vevői között nagy cégek, szállodák, éttermek és magánemberek egyaránt megtalálhatók. Saját tervezőin kívül neves dizájnerekkel is együtt dolgozik. Egy ötletfalon láthattuk, hogy egy skicc-rajzból hogyan lesz késztermék.
A cégnél látott technológia és géppark alapvetően nem különbözik az itthon alkalmazottaktól. Feltűnt viszont, hogy a viszonylag kisszámú dolgozó stresszmentesen, akkurátusan dolgozott a nagyrészt kézimunkával készülő bútordarabokon. Mint megtudtuk, ennek oka az itthon megszokottaknál jóval hosszabb szállítási határidőkben keresendő. A rövid látogatás alatt is feltűnő volt a gyártás nagyfokú szervezettsége. Az egyes termékeket a teljes folyamat során végig kíséri egy dokumentáció, rajz, amire az esetleges észrevételeket változtatásokat is rávezetik a dolgozók, így informálva a következő munkafázist végzőket. A gyártás előkészítésével sokkal nagyobb létszámú gárda, sokkal részletesebben foglalkozik az itthon megszokottnál.
A bútorok, bútorösszeállítások még a gyár területén próbaként összeállításra kerülnek. A helyszínen így már nem érheti meglepetés sem a megrendelőt, sem az összeszerelő munkatársat. A kiszállítás saját tehergépkocsikkal történik.

KAPO

A KAPO saját kárpitos üzeme számára maga készíti a bútorok kárpitkereteit. A megtekintett üzemben a kész kereteket, székvázakat kárpitozzák igényes bevonatokkal. A bőrválasztékban akár kecske és zebrabőr is megtalálható. A szövetet és bőrt, kézi szabásminta alapján szabják, melyek megőrzésre kerülnek valamennyi bútorhoz. Így az ügyfelek évek múltán újrakárpitoztathatják KAPO bútoraikat. Az itthon megszokottnál itt is nyugodtabb munkatempóval találkoztunk. Az előtérben kész bútorokat láthattunk. Látszott rajtuk az igényes tervezés és kivitelezés, igaz az áruk is ennek megfelelő volt.

fandler

fandler

Fandler

A környék cégei is előszeretettel készíttetik berendezésüket a helyi bútoripari céggel, így például a Fandler olajsajtoló nemrégiben kialakított bemutatótermének berendezése is a KAPO-nál készült. A sajtoló történetének bemutatása után kóstolót is kaptunk a több mint 15-féle alapanyagból sajtolt olajból. Ez után lehetőség nyílt a vásárlásra is.

fandler

A festői stájer tájakon történő rövid utazás után Birkfeldbe értünk, ahol a Hutter Acustix tulajdonosai mutatták be a cégüket. Két évtizede fedezték fel maguknak ezt a piaci rést, és ma már a különböző zajjal terhelt helyiségek – iskolák, óvodák, hangversenytermek, éttermek stb. – zajelnyelő, illetve szükség esetén az akusztikát elősegítő berendezéseit gyártják, természetesen fából. A kívülről is tetszetős akusztikai panelek belseje rejti a húszéves fejlesztés eredményét.

hutter

A gyártást komoly felmérési és tervezési folyamat előzi meg saját vagy külső szakértők bevonásával. Az itt kapott adatok alapján készülnek az adott terem, vagy mint képeken láttuk, akár kültéri térrész akusztikáját befolyásoló elemek. Gyakran a nagy akusztikai projektek akár több éves előkészítést is igényelnek. Mivel ez idő alatt ebből nem keletkezik bevétel, az így felszabaduló gyártási kapacitást igényes hagyományos bútorok gyártásával töltik ki. Érdekes, hogy a helyi terepviszonyok miatt az üzem egyes részei nem egymás mellett, hanem egymás fölött helyezkednek el. A látott technológia ötvözi a hagyományos kézműipari technológia és a modern CNC technika elemeit.

hutter

hutter

Az üzem és a bemutatóterem megismerését követően a városka központjában a helyszínen, egy étterem előadótermébe is „belehallgattuk”. Itt a Hutter-elemek egyrészt elnyelik a külvilág zaját. Benn, az előadás műfajától függően, képesek a zenét vagy az emberi hangot úgy elnyelni vagy visszaverni, hogy a hallgatók a legnagyobb élményben részesüljenek. Megtudtuk, hogy a cég termékeit gyakran használják oktatási intézmények, iskolák, óvodák akusztikájának javítására, ami a nevelő munka hatékonyságát javítja. Érdemes lenne a hazai érintetteket is tájékoztatni ezekről az eredményekről, igényt generálni az efféle termékekre.

hutter

hutter

Délután a Prödl Asztalosipari céghez utaztunk Kirchbergbe. A harmadik generációs bútorgyártó szintén imázsfilmmel és egy senior munkatárs lelkes vezetésével várt minket. Érdekes a cég személyzeti filozófiája, miszerint vezető beosztást (csak) a cégnél kezdett, és a ranglétra fokait végigjárt munkatársak kaphatnak. A Prödl szolgáltatásait – a tervezéstől az összeszerelésig – egy kézből kínálja megrendelőinek.

prödl

IMG_7484

A cég nagy hangsúlyt fektet az oktatás támogatására. Külön helyiséget alakítottak ki az üzemlátogatásra érkező legifjabb korosztályok számára, ahol megismerkedhetnek a bútorok elemeivel, szerszámokkal, a legfontosabb fafajokkal természetes, és különféle feldolgozott állapotukban. Az oktatás másik pillére a szakiskolás tanulók folyamatosan foglalkoztatása, akik a rutinos kollégák mellett a valós helyzetekben sajátíthatják el a szakma fogásait.

prödl

prödl

Az üzemet végigjárva itt is megállapítottuk, hogy technológiában, gépesítésben nincs nagymérvű különbség a hazai hasonló méretű üzemekhez képest. A gyártás előkészítésében és szervezettségben lehetnek a nagyobb eltérések. Megtudtuk, hogy itt a projektek méretétől függően egy feladat előzetes előkészítésével akár több munkatárs is foglalkozik egyidejűleg. Az ő feladatuk az első ajánlat elkészítésétől a késztermék beszereléséig minden munkafolyamatra kiterjed, beleértve az ügyféllel, együttműködő cégekkel való kapcsolattartást is.
E csapat előkészítő munkája után kerül a pontosan meghatározott feladat a gyártás előkészítő részleghez, ahol az egyes folyamatokra bontott műszaki előkészítés megtörténik. Feltűnt, hogy itt létszámban és technikai eszközök tekintetében is erősebbek a hazai általános gyakorlathoz képest. Az üzemben szinte minden alapanyagon, félkész terméken látható volt azonosító címke, ami a termelés nagyfokú informatikai támogatására utal. A technológiát szemlélve igen érdekes a lapszabászat megoldása. A gép mögött egy teljesen elzárt részben helyezkednek el a lapok, véletlenszerűen raktározva. Ebből a készletből az előző nap megadott sorrend alapján egy rakodógép automatikusan készíti össze egy rakatba a szabászgép számára a szabni való lapokat. Mivel a véletlenszerű tárolás miatt ez hosszabb időt vesz igénybe, ezt a rakásoló gép éjszaka végzi el, így másnapra rendelkezésre áll a szabni való anyag. Az egy munkához tartozó alapanyag rakatokat itt is kíséri a már máshol is látott dokumentáció. A gyártás végén a kombinált bútor-összeállításokat itt is teljesen összeszerelik, még a beépített konyhagépeket is beleértve.

A tanulmányút mindenképpen nagyon hasznos volt. Tapasztalatként megállapítható, hogy a meglátogatott cégeknél a vállalási határidőkben, az előkészítő részlegek személyi és technikai körülményeiben, valamint a termelés számítástechnikai támogatásában van jelentős különbség a hazai helyzethez viszonyítva. A késztermékek értékesítési árszintje nagyobb mozgásteret enged a cégek számára.